Min take på Johnny Depp och Amber Heard är det massiva kvinnohatet som florerar i de flesta kulturer. När jag på Twitter skrev att jag tror att de flesta män mer eller mindre medvetet hatar kvinnor svarade en kompis att män åtminstone anser att kvinnor är lite sämre/lite mindre värda/inte riktigt smarta. Inte 100 procent av tiden och inte 100 procent av männen (önskar att det fanns nån bra # för det det), men de flesta.
Det brinnande, fysiska hatet existerar såklart också, men den mer subtila, nästan osynliga, avskyn finns överallt. Män som tycker att det i grund och botten kvinnors eget fel att de får mindre betalt på arbetsplatser, att de tar hand om majoriteten av allt oavlönat hushållsarbete, att de ljuger om övergrepp för att få fördelar, att de inte skapar lika intressanta filmer, böcker och låtar, att de är sämre på sport osv. Att det är okej att köpa kvinnor kroppar eller bara använda dem som de vill. Jag kan fortsätta hur länge som helst.
Internet var till 93 procent på Johnny Depps sida (trots att en brittisk domstol, när Depp dragit blaskan The Sun inför rätta för förtal för att de kallat honom “wife beater” kom fram till att det inte var förtal eftersom Depp besvisligen varit våldsam mot sin fru vid tolv olika tillfällen). Till saken hör också att bland annat The Daily Wire spenderade tiotusentals dollar på att sprida anti-Heard propaganda.
Det finns såklart många män som ogillas av allmänheten, men det massiva hat mot Amber Heard är imponerande jämfört med till exempel det mot sexualbrottslingar som Harvey Weinstein och Jeffrey Epstein. Tiktok:are skrattar åt henne när hon gråter och gör låtar till hennes ord. Det finns till och med en väggmålning av Heard med Pinocchio-näsa. För att inte tala om alla analyser om hur ett offer ska uppföra sig. Kan man verkligen le dagen efter att ha blivit slagen? Men hur uppför sig en perfekt misshandlad person? Uppför sig alla på samma sätt? Kan en kvinna som inte är behagfull, och som man kanske spontant ogillar, ändå bli misshandlad?
På tal om alla analyser och tolkningar på youtube, Tiktok, instagram, i poddar och bloggar. Det är såklart bra content, men jag är också imponerad över tvärsäkerheten över att en person ljuger. Min vän Maja sa: “Ibland kan det vara bra att stanna upp och tänka följande mening: Är jag verkligen expert på det här. Vill jag vara rösten i det här sammanhanget?”
Utgår från att det bara är kvinnor och icke-Johnny Depp-anhängare som läst så här långt. Hoppas ändå inte. Om ni inte håller med mig får ni gärna höra av er. Och tack för att ni betalar 5 dollar i månaden för det här nyhetsbrevet! Det uppskattar jag extremt mycket.
Men nu över till länkarna.
DYOR, Do Your Own Research, gäller tydligen inte bara covid-viruset, utan också kryptovalutan. Det kan låta uppfriskande, men faller lätt på en Joe Rogan-aktig nyfikenhet där alla kan ha rätt och fel oberoende om hen forskat i ämnet i 20 år eller bara är en killgissande Youtuber. Ett grundläggande problem är uppfattningen att forskning är statiskt och att det alltid råder konsensus mellan forskare. Äh, läs själva. bra text!
Vad kostar det rent kreativt att vara en kreatör? Alltså, hur orkar man publicera ofta? Själv har jag ju bloggat mer eller mindre varje dag och skulle aldrig fortsätta om jag inte tyckte det var kul.
Det är inte bara Depp som tjänade på rättegången mot Heard. En massa influencerns inte bara styrde sättet vi talade om och vad vi tyckte, de drog också in en massa massa pengar på köpet. Det bästa sättet att bli stor på sociala medier är att hoppa på en redan stor våg.
Och hur känner sig kvinnor som utsatts för (sexuellt) våld när offentliga kvinnor anklagats för att ljuga?
Lever vi i en Metoo-backlash? Vem bestämmer egentligen över kvinnors kroppar och upplevelser?
No Makeup Make Up får oss inte att sminka oss mindre och absolut inte att spendera mindre summor pengar på smink.
Veckans artikel om kryptovalutan.
Ni vet trenden/stilen Coastal grandmother? Luta er i så fall in i den här texten där en coastal grandmother ber oss att inte appropriera hennes kultur.
Skrattade också åt den här kartan som delar in europeiska detektiver i kategorierna sad & cold, sad & wet, sad & drunk och sexy.
Det här otroliga fotoreportaget av amerikaner med vapen är omöjligt att sluta tänka på.
Mitt hjärta tog ett skutt av glädje när jag upptäckte att den fjärde säsongen av Borgen nu finns på Netflix. Grattis alla ni som inte sett de tre första säsongerna (jag såg om dem förra sommaren).
Det var det! Tack för att ni hängde med!