Fredagslänkar

Fredagslänkar

Share this post

Fredagslänkar
Fredagslänkar
Fredagslänkar den 14 februari 2025

Fredagslänkar den 14 februari 2025

Det här vill du läsa

Peppe Öhman's avatar
Peppe Öhman
Feb 15, 2025
∙ Paid
10

Share this post

Fredagslänkar
Fredagslänkar
Fredagslänkar den 14 februari 2025
1
Share

Vi kastar oss rakt in i det amerikanska kaoset. Jag rekommenderar för övrigt varmt Ezra Kleins texter och poddar om ni vill ha en droppe lugn i oron. Och om ni inte orkar läsa /lyssna långt på engelska kommer här min version på några tröstande ord.

Trump är inget politiskt geni, men han är ett geni på media. Han vill få oss att tro att han går från seger till seger. Ta hans utspel om tarifferna mot Mexiko och Kanada som exempel (det känns som evigheter sen, men var förra veckan). Trump basunerade ut att han tvingar grannländerna att betala 25 procent på all import om de inte böjer sig för USA:s krav.

Justin Trudeau lovade att satsa 900 miljoner dollar på gränsbevakning med drönare, helikoptrar och fler vakter, men vid närmare granskning fattades det beslutet redan i december. I Mexiko sa Claudia Sheinbaum att hon skulle skicka 10 000 soldater till gränsen, men soldaterna fanns egentligen redan där, de hade bara omplacerats från andra delar av landet. Trump slog sig för bröstet och hävdade att han vunnit en stor seger genom att få Kanada och Mexiko att vika sig för hans krav, men i verkligheten gjorde grannländerna inget nytt. Allt var bara en show för kamerorna.

Men medan Trump styr narrativet i medierna är hans faktiska makt lyckligtvis begränsad. Republikanerna har visserligen (en tunn) majoritet i både senaten och representanthuset, vilket ger dem ett övertag i lagstiftningsfrågor. Men det betyder inte att Trump kan driva igenom vad allt han vill, domstolarna utgör fortfarande en viktig motkraft. Hittills har Trumps mest aggressiva åtgärder stoppats av domare: upphävandet av birthright citizenship, indragningar i federala utbetalningar och omplaceringen av transkvinnor i fängelser. Till och med nedläggningen av biståndsorganet USAID har tillfälligt frysts. Det är i rättssalarna som den verkliga maktkampen utspelar sig just nu.

Att vicepresident JD Vance förra helgen twittrade att domare inte har rätt att kontrollera “presidentens legitima makt” är däremot något vi borde oroa oss över. Det är domstolarnas uppgift att avgöra vad som är legitimt, inte presidentens. Vad händer om Trump bestämmer sig för att ignorera domstolsbeslut? Domstolarna kan inte tvinga Trump till lydnad. Och om republikanerna i kongressen inte heller vågar/ vill ställa sig mot presidenten, vem är då kvar att skydda den konstitutionella ordningen?

Men även i tider av osäkerhet finns det hopp. Historien visar att institutioner kan stå emot och att folket kan sätta press på makten. I hela USA ordnas dagligen protester mot Trump och Musk . Folk mailar och ringer också sina representanter i kongressen mer än någonsin förut.

Om vi ska vara optimistiska: Det amerikanska rättssystemet har överlevt kriser förr och kan göra det igen. Just nu är mycket osäkert och ganska obehagligt, men inget är skrivet i sten. Det finns alltid fler drag att göra, fler röster att höjas och fler sätt att påverka än vad det först kan verka som. Det intalar jag i alla fall mig själv. Folk protesterar mycket och synligt.

Men det är inte därför vi är här (eller är det?), nu över till länkarna.

Tusen tack för att du stöttar mig och det här nyhetsbrevet. 50 kr/ 5 euro för fyra späckade nyhetsbrev. Bara gör det!

  1. Vad händer efter Trump? Foreign Affairs har en intressant och läskig artikel om hur USA blir en allt svagare demokrati (USA har sjunkit i demokratirankingen sedan 2014). Det innebär inte att USA blir ett totalitär diktatur omedelbart, men nog en auktoritär stat där det visserligen hålls val, men där den sittande regimen tystnar ner oppositionen, effektivt sprider lögner om den och kontrollerar media, exempel på det är Alberto Fujimoris Peru och Hugo Chávezs Venezuela. Och El Salvador idag, Ungern, India, Tunisien och Turkiet. Ibland vinner oppositionen ändå, som i Polen 2023, men det är jäkligt svårt.
    .

  2. Make Apartheid Great Again, Trump drar tillbaka bistånd från Sydafrika och erbjuder vita sydafrikaner att flytta till USA som kompensation för att de blivit så illa behandlade av Sydafrikas svarta befolkning.

  3. You can’t post yourself through fascism stämmer till 100 procent, MEN det finns en stor tröst i att få skratta åt memes som förlöjligar fascisterna vid styret och påminnas att man inte är ensam om att vara chockad över nazisternas framfart.

    .

  4. LAs pride and joy Kendrick Lamars halftime show var så mycket mer än beefen med Drake och bootcut jeans från Celine, det var en politisk kommentar till ojämlikhet, rasism och dagens polariserade USA. Rekommenderar varmt den här texten. och här är en till: En av de bästa texterna jag läst om Kendrick Lamars Superbowl-uppträdande.

  5. Jag tror att det var Laura med sitt UTMÄRKTA nyhetsbrev som tipsade om den här artikeln: Kvinnor i fängelse vill ha makeup, män vill ha droger. Skrivet av en kvinna till tillbringat sjutton år bakom galler. I Texas kan kvinnliga fångar vara så unga som sexton år. Många av kvinnorna säger att sminket får dem att känna sig som vanliga människor, inte bara fångar.
    .

  6. Många traditionella medier skrivit om hur oppositionen är utmattad, ingen orkar protestera mot Trump länge, men det stämmer inte. I alla delstater protesterar folk, de står federala byggnader, blockar motorvägar och viftar med skyltar och knytnävar utanför Trump-hotell. Eleverna i min fjortonårings highschool gick ut och protesterade i veckan. Folk ger sig kanske inte ut i rosa pussy hats, motståndet ser annorlunda ut än när Trump vann första gången, men det finns där.
    .

  7. Ozempic, Wegovy och andra liknande mediciner har gjort att den korta perioden av body positivity är borta. Nu är alla offentliga personer (och modeller) väldigt smala (igen). Och ärligt brydde sig aldrig företag om hur vad vi tycker om våra kroppar, huvudsaken är att vi köper det de säljer.
    .

  8. En fin essä om att det nu är dags att strunta i trender. Varför klä sig i något som alla andra klär sig i?
    .

  9. Wellness, som egentligen betyder allt och ingenting specifikt, riktar nu in sig på tonåringar. Det är stressigt att vara tonåring så varför inte sälja in dyra retreats där stackrarna kan vila upp sig. Problemet är väl bara att i den här konsumtionsstyrda kulturen blir också välmående något att jobba på och dessutom betala för.

  10. Vice skriver om The BoP House. Ett hus (herrgård) där ett gäng unga OnlyFans-kreatörer bor, de är alla mellan 19-24 år gamla och när de inte gör innehåll för OF lever de livet (och uppdaterar sina andra sociala medier med mindre sexuellt material). Tydligen tjänar det miljoner och åter miljoner. (när jag såg bilden tyckte jag tjejerna såg ut som tonåringar allihopa, men det säger väl mer om min egen ålder).
    .

  11. Tomas Seo skriver ett otroligt bra nyhetsbrev och den här veckan handlar det om att minnet inte bara sitter i hjärnan. Det är inte bara nervceller som minns. Studien som Seo skriver om öppnar upp för att ett helt nytt sätt att tänka på hur våra kroppsdelar kommer ihåg och kan bli tränade.

  12. 90 procent av äktenskapen i Indien är arrangerade av föräldrar eller av professionella matchmakers - och det kan kosta en hel del. Nu stiger (givetvis) AI, Betterhalf, in på marknaden och lovar att hitta den perfekta livspartnern. Rekommenderar!
    .

  13. En fin liten lista på hur man är en bra övernattningsgäst. (Gåvoartikel WaPo)

Här börjar betaldelen! Om du uppskattar artiklarna och mina texter får du hemskt gärna visa det genom att bli en betalande prenumerant.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Peppe Öhman
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share