Tack alla ni som betalar för nyhetsbrevet, som kommenterar, delar och tipsar era nätverk om Fredagslänkar! Det uppskattas enormt mycket!
Donald Trump gick in i sin andra mandatperiod med ambitionen att skriva historia och att överträffa Franklin D. Roosevelts legendariska “hundra dagar” och därmed visa vem som styr USA. Han öste ut exekutiva order i en rasande takt. Målet var att omforma USA till en personlig maktapparat, där allt från universitet till rättsväsendet ska underordnas presidentens vilja.
Men där Roosevelt byggde genom lagstiftning, försöker Trump styra genom exekutiva order. Och även om han hunnit förstöra mycket, förtroendet för USA utomlands, tilltron till institutioner, stabiliteten i ekonomin, har han ändå inte lyckats genomföra ambitionen att göra USA till en auktoritär stat. Det som saknas är just det som Roosevelt hade: En förståelse för demokratin som system, och en vilja att arbeta inom det.
Trumps exekutiva order är breda men juridiskt osäkra. De ifrågasätts i domstol och bromsas av byråkratin. Flera av de mest uppmärksammade har redan stoppats eller försvagats. Och även inom det republikanska partiet börjar röster höjas om att kejsaren kanske inte har några kläder. Exakutiva order har sina begränsningar. (Gåvoartikel NYT)
Enligt en färsk opinionsundersökning är stödet för presidenten nu nere på 42 procent och bara 36 procent bland oberoende väljare. Det gör Trump 2.0 till den minst populära presidenten vid 100-dagarsstrecket i modern amerikansk historia. Till jämförelse låg Joe Biden på 55 procent, Barack Obama på 64 och George W. Bush på 65 procent vid samma tidpunkt. Det enda presidentskap som ligger sämre till är Trumps första.
Samtidigt blir konsekvenserna av Trumps tullpolitik allt mer verkliga. Enligt logistikexperter har hans tariffer redan skapat flaskhalsar och störningar i leveranskedjorna. Efter att hans första globala 10 procents baslinjetullar och 145 procent på varor från Kina, har transportvolymerna rasat. Importen till USA föll med 64 procent på en vecka, och importen från Kina minskade med 36 procent. Företag har pausat nya beställningar och säljer av gamla lager. Det här kommer inte att hålla länge.
Från mitten av maj väntas butikshyllor börja gapa tomma. Först försvinner lågprisvaror – leksaker, kläder, heminredning, julpynt. Därefter väntas prisökningar och brist på elektronik och vitvaror, särskilt komponentdrivna produkter som datorer och tvättmaskiner. Skolmaterial och säsongsvaror inför hösten riskerar också att försenas eller utebli helt eftersom importcykeln störts kraftigt.
Experter varnar för en så kallad “bullwhip effect”: konsumenterna slutar handla på grund av prisökningarna, vilket leder till överskott, ännu större svängningar och ett sargat näringsliv. Om en skolstartsrabatt tidigare innebar tio nya inköp – blir det nu kanske bara fem. På längre sikt riskerar det att slå mot både detaljhandeln och hela den amerikanska ekonomins puls.
Yale Budget Lab räknar med 770 000 förlorade jobb innan året är slut om tullstrategin fortsätter. Internationellt varnar experter för att handeln med Kina och Mexiko kan ta skada på ett sätt som dröjer decennier att reparera.
Det här påverkar också Trumps administration direkt. Fler republikaner börjar öppet kritisera tullstrategin, särskilt i delstater där industrin drabbas hårt. För varje tom butikshylla ökar frustrationen bland väljare.
Att prenumerera på det här nyhetsbrevet kostar 5 dollar i månaden (just nu är dollarn dessutom svag så ni med kronor betalar väl högst 40 spänn) för minst fyra nyhetsbrev med rapporter från USA. Utan journalistik, ingen demokrati. TACK!
Här finns jag på Instagram, DM:a mig med önskemål!
På grund av presidentens tariffer på 145 för Kina kommer amerikanerna sannolikt att få se tomma butikshyllor i mitten av maj. Som en flashback till covidtiden. New York Times har en snygg visuell artikel om hur mycket i ett hem som kommer från Kina, 99 procent av alla brödrostar. (Gåvoartikel NYT)
.The Washington Post har samlat ihop 10 grafer som jämför Trumps 100 första dagar med andra presidenters. Mycket visuellt och tydligt med hur speciellt det här presidentskapet är. (Gåvoartikel WaPo)
.New York Times har en bra artikel om Alexander Stubb, hans relation till USA och Trump, Finland, finlandisering och Ukraina (och hur Finland känner igen sig i Ukraina). Rekommenderar! (Gåvoartikel NYT)
Jag får väldigt många frågor om vad amerikanerna tycker och gör och ett svar är att det under de senaste månaderna ordnats MÅNGA demonstrationer, den senaste första maj, där amerikaner motsätter sig Trumps politik.
.Länge brukade forskare beskriva hur man kände lycka i livet som ett U. Unga människor är lyckliga, sedan sjunker lyckokänslorna i medelåldern för att stiga igen på äldre dar. Men detta verkar inte längre gälla ungdomar. De är inte speciellt glada alls. (Gåvolänk NYT)
.Det här är något som diskuterats mycket hemma hos oss: Kunde 100 män vinna en gorilla i en street fight (svar ja, men då får snubbarna räkna med ordentligt med collateral damage).
En väldigt bra artikel om att lifta sig genom USA och de olika personer man träffar på vägen. Farligt ibland, lite som en extremsport. (Själv har jag aldrig vågat lifta, men njöt mycket av att läsa om det). (Gåviartikel The Atlantic).
.“Coming to Helsinki in February is an objectively weird choice,” said a man named Mikko Tirronen. “During this time, we don’t have …” he paused. “… colors.” New York Times skriver om Finland och hur landet för åttonde året i rad är världens lyckligaste. Hur mäter man lycka och rent filosofiskt, vad innebär det att vara lycklig. För mig, som vuxit upp i Helsingfors, gjorde det här reportaget mig full av skratt. Lakoniska finländare, reflexer på kläderna, små kaffekoppar, fler bastur än finländare, kallbad osv Jag älskade den här texten! (Gåvoartikel NYT)
Visa och Mastercard lanserar AI-agenter som sköter hela köpet: de söker, väljer och betalar, baserat på dina tidigare köp, din smak och vad du “brukar gilla”. Det kallas bekvämt, men är i praktiken en automatisk konsumtionsmaskin som matar din plånbok direkt in i ekosystemet hos Amazon, Microsoft och OpenAI. Bekvämlighet blir beroende och köpet sker innan du ens hunnit tänka efter. Mer konsumtion är kanske inte exakt vad vi behöver. Men också! försvinner inte den där dopaminkicken som annars får oss att shoppa? (Gåviartikel NYT)
Om du tycker detta är intressant, bli en betalande prenumerant. Att betala för innehåll är ett sätt att syresätta en demokrati.